Bezoek eens één van onze
Workshops beeldhouwen in steen
in Loenen op de Veluwe

 

Van maart tot oktober geven wij workshops beeldhouwen in steen op de Veluwe.

Wij volgen zoveel mogelijk de wensen van de deelnemer en gaan dus uit van zijn / haar ervaring en / of mogelijkheden.

De één komt met twee linkerhanden bij ons binnen, een ander met al wat ervaring en een plan wat hij wil maken, en weer een ander puur om nieuwe technieken te leren of bestaande technieken bij te spijkeren.
Maar met elkaar hebben we de wens om in een zeeeeer fijne sfeer met elkaar bezig te zijn met een ruw stuk steen.

Ieder voor zich uiteraard en vanuit zijn eigen gevoel.

Dus gaat de één direct fanatiek hakkend aan de slag en zal de ander eerst eens voorzichtig de kat uit de boom kijken en samen met ons een steen uitzoeken en vervolgens bedenken wat we daar nu eens mee aan zullen vangen.

 
Maar aan het eind van de dag, die altijd voorbij vliegt, constateren we allemaal verbaasd wat we die dag weer gepresteerd hebben. Hoe is het toch mogelijk dat iedereen zoiets moois bewerkstelligd met zoiets hards als steen.
 
 

Wij hebben drie opties om te beeldhouwen

 
als je op de link klikt ga je direct naar die betreffende mogelijkheid.

In het voorjaar en najaar
onder de bezielende begeleiding van Bas Nijssen en Nienke Langebeek. 
In de zomermaanden
Nienke ( en Bas) trekken zich dan meer terug, er is dan juist een Zimbabwaanse beeldhouwer aanwezig die de workshops geeft  
en wij tevens een
geheel verzorgde beeldhouwvakantie
organiseren in Hall


Op Facebook staan vele foto's van de workshops.
Verder houden we u daar ook op de hoogte uiteraard van alle nieuwtjes of algemene wetenswaardigheden. 

Dus
 
 

 


 
Wij beeldhouwen altijd in onze eigen landschap- beeldentuin B&N in Loenen.

Hiernaast ons nieuwe atelier.

Of in Hall in de maand juli voor de geheel verzorgde beeldhouwvakantie.
 
Iedere plek heeft zijn eigen inspirerende charme en biedt u de ruimte uw eigen kwaliteiten te ontdekken, te vervolmaken of gewoon te genieten van het buiten bezig zijn met een mooi stuk steen in aangenaam gezelschap midden in de natuur. Wij werken zoveel mogelijk buiten!! In Hall hebben we een schuur indien het slechter weer is. In Loenen zoals u op de foto ziet een schitterende overkapping.  

In 2010 zijn we aarzelend gestart met het geven van workshops beeldhouwen in steen. 
Er worden tenslotte al zoveel workshops aangeboden dus ja, wie zit er nu nog op ons te wachten, dachten wij.
Nu, dat is even anders uitgepakt.
De eerste periode in juni was inderdaad erg rustig. Maar dat vonden we eerder prettig dan vervelend. We willen tenslotte een "goed product" neerzetten enzo konden wij groeien in het geven en organiseren van de workshops. Maar de mond tot mond reclame deed al snel zijn werk en de groepen stroomden vol. Niet alleen de vaardigheid van de begeleiders maar bovenal de goede en ontspannen sfeer tijdens de workshop werden zeer gewaardeerd. Bij ons staat het beeldhouwen voorop en als het even kan willen wij dat iedereen met een mooi resultaat naar huis gaat.

Maar beeldhouwen zonder emotie bestaat niet.........dus afhankelijk van de groep ontstonden er al snel zeer waardevolle momenten en telde het resultaat even niet. Het omgaan met de materialen en het verbeelden van je gedachten en/ of gevoelens in zo'n raar stuk steen brengt heel wat te weeg. Even ben je weg van deze wereld en wordt je één met waar je mee bezig bent en naartoe wilt werken. Daar is niets zweverigs aan...........

Tijdens de workshop beeldhouwen in de zomer en de workshop beeldhouwen vakantie is Farai Kasvinge, een beeldhouwer uit het wereldberoemde kunstenaars dorp Tengenenge in Zimbabwe, aanwezig. Meestal vanaf eind juni tot de eerste week in september.

Als jochie mocht hij zijn oom al helpen bij het oppoetsen van diens beelden en volgens zijn oom "diens gereedschap kapot maken". Maar toen hij in 1996 zijn eerste beeld verkocht ( in ons bezit ) werd hij pas echt enthousiast. Niet alleen kon hij doen wat hij het liefste wilde maar tevens kreeg hij er ook nog geld voor. Van zijn zuur verdiende centen kocht hij zijn schooluniform en een rugzak voor zijn boeken. Trots als een pauw was hij. Dat is ook wat wij zo waarderen in Farai, niet alleen is hij een begenadigd kunstenaar maar ook zeer verstandig in zijn dagelijks leven en zeker geen losbol. Zo heeft hij in 2012 een paar kalveren kunnen  kopen die hij groot gaat brengen met als doel later zijn kinderen van de opbrengst naar school te kunnen laten gaan, is dat niet mooi! 

 

Een ieder zal de workshops beeldhouwen anders ervaren.


De één komt binnen en gaat gelijk "als een waanzinnige" aan de slag. De ander staat het eerste uur alleen maar aarzelend wat over de steen te krassen.
De één wil het liefst alleen maar hakken de ander zal het liefst contact maken met de steen en veel meer aan het schuren en raspen zijn.
De één zal en moet met, liefst een groot, beeld naar huis gaan voor de ander telt het resultaat absoluut niet en is juist de weg naar het resultaat belangrijk.
Voor ons is dit vooral in het begin  een kwestie van aftasten - wat wil men / verwacht men maar gelukkig slagen wij er tot nu toe "altijd" in een ieder op de juiste manier en mate te ondersteunen in het creatieve proces. Het is zeer plezierig ook zoveel verschillende mensen in een groep te hebben - dat geeft vaak een hele aparte intense sfeer.

Wat maakt men zoal bij ons........................
Sommigen komen een dag, voor gewoon, even een uitje tussendoor. De ander komt 10 of meer dagen en maakt diverse beelden. Maar iedereen gaat moe en voldaan weer naar huis. Het mooie van beeldhouwen is ook dat je er volledig in opgaat - je vergeet alle dagelijkse beslommering en bent volledig met je gedachten en gevoelens bij je werk.
 
En daar genieten wij nu van. Dat men elkaar treft, praat, lacht, en ja - soms zelfs een traantje wegpinkt omdat iemand verwoordt waarom of wat hij/zij aan het maken is. 

 


Op ons video kanaal vindt u vele video's over de workshops. Hieronder een video met Farai aan het werk - we laten van A tot Z zien hoe hij een beeld hakt

Een verzameling van allerlei filmpjes gemaakt tijdens de workshops vindt u op ons video kanaal workshops beeldhouwen 

 
 
Vele deelnemers aan de workshops beeldhouwen kampeerden in de buurt, logeerden bij een B&B of in één van de hotels in de omgeving. Dat bracht ons op het idee om in 2012 eens een hele vakantieweek te organiseren. Met gelijkgezinden een hele week lekker aan het beeldhouwen. Overdag heerlijk bezig zijn en daarnaast alle dagen volledig verzorgd worden. 's Avonds samen een borrel drinken - misschien wild spotten in de bossen of gewoon genieten. Vroeg in bed na een vermoeiende dag mag ook hoor ! Niets moet alles mag. Meer informatie hierover vindt u in het menu beeldhouwen vakantie   

Van het één komt het ander en inmiddels verkopen we uiteraard ook beeldhouwsteen. Niet alleen uit Zimbabwe maar ook uit Spanje, Brazilië en China. Voor zowel de zachte speksteen als ook hardere steensoorten kunt u altijd bij ons terecht ook als u niet deelneemt aan de workshops beeldhouwen. U vindt meer info hierover onder beeldhouwsteen. We hebben altijd wel een paar duizend kilo op voorraad

En nu in 2018 importeren we ook ons eigen gereedschap uit China,
je moet wat als je jong en enthousiast bent (grapje hoor maar ik kan hier blijkbaar geen emo plaatsen)
 
 
 
 Bijgewerkt de laatste keer op 4 februari 2019