Onderhoud van de natuurstenen tuinbeelden

Op deze pagina vertellen wij u iets over het onderhoud van de stenen tuinbeelden die wij u tonen onder de collectie Tuinbeelden van steen of Nederlandse kunst

Als u wilt kunt u ook gelijk naar Beeldentuin B&N  gaan waar wij al deze beelden tentoon stellen.

 

natuurstenen beelden onderhoud

Hoe een tuinbeeld ontstaat

Op ons video kanaal kunt u vele video's zien over onze workshops, het dorp Tengenenge in Zimbabwe maar ook hoe een beeld tot stand komt. In diverse video's is te zien hoe de steen wordt uitgezocht tot en met het uiteindelijke resultaat.
Misschien helpt dit u iets meer te begrijpen over hoe uw eigen beeld ontstaan is

Hieronder ziet u Farai Kasvinge aan het werk in 2012, het beeld is uiteraard gelijk verkocht.

 

Heeft een tuinbeeld het eeuwige leven?

Vele beelden worden buiten in de tuin geplaatst waar ze zeker goed tot hun recht komen. Ook beelden met een scheurtje kunnen nog jaren zonder enig probleem nog jaren meegaan. Wij geven vaak het voorbeeld van de rotsformaties in de bergen. Een groot rots blok lijkt "los"te hangen en naar beneden te kunnen vallen maar hangt er al honderden jaren. Op een andere plek waar men geen problemen verwacht met vallende rotsen kan het echter zomaar gebeuren dat er iets losraakt en naar beneden dondert. Dat is de natuur............... Ook in onze tuin hebben wij vele beelden gehad met scheurtjes die geen enkel probleem gaven.Echter ooit zal het een keertje mis gaan maar of u dit nog meemaakt........
Bij ons staan de beelden zomer en winter buiten in de Beeldentuin B&N
Sommige mensen nemen het zekere voor het onzekere en trekken een plastic zak over het beeld in de winter. Helaas is dit niet zo’n fraai gezicht doch biedt wel bescherming tegen de vorstschade, wij hebben dit nog nooit gedaan.
Zou u ooit barsten ziet ontstaan is het wel zaak dit goed in de gaten te houden en indien mogelijk het tuinbeeld tijdelijk in te pakken, een klein beeldje zet men misschien even binnen.

Het tuinbeeld kan het beste in het voorjaar worden “schoon geborsteld” indien men de algenaangroei niet mooi vindt. Een klein scheutje schoonmaak azijn in het water beperkt de nieuwe aangroei.
Pas op met metalen voorwerpen (horloges, ringen!) omdat dit de waslaag en ook sommige zachtere steensoorten makkelijk bekrast. Eventuele kleine beschadigingen kan men “eenvoudig” met nat schuurpapier bijwerken waarna er na verwarming weer een nieuwe transparante waslaag kan worden aangebracht. Indien u dit toch allemaal te bewerkelijk vindt kunt u overwegen ons te vragen het beeld weer, tegen vergoeding, in oude luister te herstellen.

Stappenplan voor onderhoud van het tuinbeeld:

Na verloop van tijd zal uw tuinbeeld een dof uiterlijk krijgen. De oorzaak hiervan is opwarming van het beeld door zonlicht (verwarming) waardoor de steen de waslaag zal absorberen en de waslaag ook verdampt. Geen paniek, de volgende stappen zullen er voor zorgen dat het beeld weer in de oorspronkelijke staat wordt hersteld:

1) Verwarm het tuinbeeld voor u de waslaag aanbrengt. Steen is een natuurlijk product en is dus ook een beetje poreus. Verwarming van de steen zal de poriën openen. Ook zal de was mooi gelijkmatig uitvloeien op het oppervlak van het tuinbeeld.

2) U kunt het tuinbeeld op twee manieren verwarmen, mede afhankelijk van de afmetingen. Kleine tuinbeelden kunt u bijvoorbeeld op de verwarming leggen / in de oven leggen of in de zomer in de volle zon zetten. U zult voelen dat het tuinbeeld warm/heet wordt ( ca 80 graden). Bij grotere tuinbeelden is dit uiteraard lastiger, deze moet u verwarmen met een gasvlam of andere krachtige warmtebron (bijvoorbeeld verfstripapparatuur). Het makkelijkste is het uiteraard om een tuinbeeld dat al voorverwarmd is door de zon nog net even “heter” te maken met een verfstripper. Op erg warme dagen is het extra verwarmen vaak overbodig en kunt u direct aan de slag. Veel is afhankelijk van het feit waar het grote tuinbeeld staat: in de schaduw moet u altijd verwarmen, in de volle zon vaak niet. U merkt het snel genoeg aan de was want als het beeld warm genoeg is vloeit dit gelijk mooi uit.

3) De warmte moet gelijkmatig opgenomen kunnen worden door het tuinbeeld. Het beeld mag dus nooit  te lang op één plek worden verwarmd, dit zal het tuinbeeld zeker beschadigen en misschien zelfs doen “knappen”. In de winter het beeld dus beslist nooit buiten verwarmen. Het binnenste van de steen is dan uiteraard erg koud, gaat u de buitenkant dan verwarmen dan wordt het temperatuursverschil veel te groot en zal het beeld bijna zeker beschadigd raken.

4) Zodra het beeld goed warm aanvoelt kunt u met een kwast (zonder metaal!) een bijenwas of andere natuurlijke heldere waslaag aanbrengen – niet te dik!. Eerst met het echte oppoetsen starten als het tuinbeeld koud is(katoenen lap, eventueel met zachte doek voor extra glans). Als u hier al mee start als het beeld nog warm is, zal het resultaat weer dof zijn.
Indien er krassen op het beeld zitten kunt u deze glad maken met zeer fijn (1000 - 2000) waterschuurpapier, waarna u, zoals hierboven beschreven, de waslaag weer aanbrengt.

foto's van tuinbeeld herstellen in diverse stadia

Misschien klinkt het allemaal wat gecompliceerd en durft u niet goed. Wij kunnen u echter verzekeren dat het allemaal erg meevalt en eigenlijk “een kind de was kan doen". Er kan niet echt veel mis gaan mits u niet met een vlam e.d. op één plek overmatig verhit.

Een tuinbeeld voor behandeling

 Idem

Het tuinbeeld is door de zon verwarmd, geen extra warmtebron gebruikt. Bij een beeld van deze dikte moet de zon er dan wel langdurig en rechtstreeks hebben opgestaan. Op deze foto is een gedeelte reeds in de was gezet.

het eindresultaat

Idem

Ander voorbeeld, ook zonder bijverwarming

Het resultaat.

 

 

 

 

 

Bij verwarmen met een gasvlam is bij grotere stenen beelden beslist noodzakelijk daar anders de was niet goed wordt opgenomen.

 

 

 

 

 

Niet op vakantie dit jaar maar er toch eens uit...............................bezoek onze workshops beeldhouwen in steen

Call to action

Contact

Al de tuinbeelden, sokkels en zuilen, beeldhouwsteen en beeldhouwgereedschap vindt u in onze
Beeldentuin B&N,
Beekbergerweg 21,
7371EV Loenen op de Veluwe

Voor de openingstijden zie Verkooppunten

Neem contact op