Bas Nijssen en Nienke Langebeek

Als u ons in het echt wilt bewonderen ūüôā of gewoon wilt genieten van al onze beelden, beeldhouwsteen, sokkels / zuilen en ijzeren vogels dan nodigen wij u van harte uit in onze landschaps - beeldentuin te Loenen op de Veluwe in Gelderland.¬†De openingstijden en het adres

Bas en Nienke
Bas aan het beeldhouwen 2 (2)
beeldhouwen Nienke Langebeek

Opgericht in 2005

is BANY International B.V. met een vliegende start begonnen. De naam is een samenvoeging van onze namen Bas en Nienke maar dan net een beetje anders.....De oprichter Bas Nijssen is gepokt en gemazeld in de logistieke wereld en internationale handel. Samen met Nienke Langebeek Msc zijn zij vele malen in Afrika geweest zowel als toerist en zakelijk. Alsmaar werd de drang groter een eigen bedrijf op te richten gespecialiseerd in de handel met dit prachtige continent. Naast deze handel worden zij regelmatig geraadpleegd door commerci√ęle en niet-commerci√ęle organisaties om hun kennis ten dienste te stellen. Het specialisme van Nienke is de HIV/Aids problematiek waarvoor zij regelmatig (in binnen en buitenland) lezingen en/of opleidingen geeft en (mede)organiseert.
Samen trachten zij ook, op kleine schaal en non-profit basis, lokale projecten in Afrika te ondersteunen met hun expertise of financi√ęle middelen. Dit doen wij zonder tussenkomst van andere personen of organisaties hierdoor weten wij zeker dat het geheel ten goede komt aan de lokale projecten.

Februari 2009

Inmiddels is het alweer begin 2009 en hebben we noodgedwongen, door acties van hackers, deze nieuwe website moeten opzetten. Zonde van onze kostbare tijd maar wel een goed moment even stil te staan bij ‚Äúwaar we mee bezig zijn‚ÄĚ.
Sinds 2005 zijn we diverse keren naar Afrika geweest waar we diverse kleine bedrijfjes bezocht en geadviseerd hebben in hun bedrijfsvoering. We hopen hiermee zeker verder te gaan.

Tanzania

Voor Nienke was het in Tanzania een genoegen om te kunnen constateren dat veel van wat er in de loop der jaren is opgezet op het gebied van HIV, nog steeds goed functioneert en verder groeit. In Tanzania hebben we nieuwe producten ingekocht voor de verkoop in Nederland. Daarnaast hebben we lokale landbouw coöperaties en NGO’s geholpen bij het inkopen en verzenden van allerlei tweedehands landbouw werktuigen.
Het Wonder Welders project in Tanzania loopt zeer goed. De verkoop van hun producten in Nederland groeit gestaag. Niet alleen via deze site en onze winkel maar tevens doordat bedrijven ons weten te vinden voor hun relatiegeschenken en / of de handgemaakte kerstkaarten

Zimbabwe

In Zimbabwe hebben we inmiddels een coöperatie opgericht genaamd TendeArt.
Tende betekent ‚Äúbedankt / dank u‚ÄĚ. Onder leiding van Peter Tendenguwo loopt de levering van al het ijzerwerk, houtsnijwerk etc nu veel soepeler. Als TendeArt kan men nu facturen maken om bij de zendingen te doen die men naar diverse landen verstuurd ‚Äď hierdoor behoren douane problemen tot het verleden. Het verpakken gebeurt nu ook anders waardoor er veel minder schade is. Hun verkoop, niet alleen aan ons, groeit gestaag. Wij schatten in dat wij inmiddels zo‚Äôn dertig gezinnen via deze weg onderhouden, met uw hulp gaan we naar de zestig in 2009 ! Ook van de beeldhouwers hebben we weer veel nieuwe beelden ingekocht die eind 2008 zijn aangekomen.
Ga HIER direct naar de tuinbeelden / stenen beelden

Zambia

Voor Zambia hebben we ‚Äúoude bekenden‚ÄĚ geholpen in Europa tweede hands spullen (wit en bruingoed) te kopen en exporteren om winkels op te starten in Zambia. De verkoop daar loopt prima.
Democratische Republiek Congo
In de DRC hebben we diverse haalbaarheidsstudies gedaan maar concreet iets opgezet hebben we hier ‚Äúnog‚ÄĚ niet. Het borrelt nog steeds dus misschien komt dit jaar de doorbraak. Wel hebben we ook hier uiteraard allerlei mooie artikelen gekocht voor onze eigen verkoop in Nederland.

Nederland

In Nederland begint onze verkoop steeds beter te lopen. De positieve mond tot mond reclame doet zijn werk en de website is zeer goed ontvangen en gevonden. 2006 was voor de verkoop in NL eigenlijk een verloren jaar. Goederen uit Afrika halen om hier te verkopen is een leuk idee echter de logistieke problemen zijn groot. Daardoor was de beeldentuin en winkel pas eind 2006 ingericht. 2007 was dus het eerste jaar van de verkoop en begon matig. In 2008 is de verkoop goed opgang gekomen dus vol verwachting klopt ons hart voor 2009.
Ook het aantal kerstpakketten dat we hebben kunnen verkopen is sterk gegroeid en de reacties van de ontvangers zijn lovend. We proberen op maat gemaakte pakketten samen te stellen van bijvoorbeeld een fles wijn met een artikel uit Afrika. Ook de kerstkaarten vinden gretig aftrek ( Voor diverse bedrijven hebben wij in Tanzania handgemaakte kaarten laten maken door de mensen van WonderWelders die wij in NL voorzien van bedrijfslogo en voor hen een persoonlijke tekst)
Ook worden de artikelen inmiddels via meer verkooppunten verkocht, we hopen dit aantal dit jaar uit te breiden.
Nienke is samen met H√©l√®ne Wiggers gestart met het opzetten van Masterclasses voor verpleegkundigen waarvoor zij inmiddels een eigen bedrijf,L&W Masterclasses V.O.F., hebben opgericht. Er moet er tenslotte √©√©n voor ‚Äúbrood op de plank‚ÄĚ zorgen.

We hebben tot nu toe veel (priv√©)geld en tijd ge√Įnvesteerd om te komen tot waar we nu staan. Zonder de steun van familie en vrienden was ons dit niet gelukt. We zijn er nog lang niet maar de waardering die we van vele kanten krijgen schenkt ons veel voldoening en geluk. De komende jaren hopen wij iets van onze investering terug te verdienen waarmee we nog meer projecten in Afrika willen proberen te ondersteunen.

Nieuw in 2010:

We gaan starten met workshops beeldhouwen in steen in de maanden juni, juli en augustus.

Het is nu september en Lazarus Gwasha is weer naar huis na een zeer enerverende periode in Nederland.
Ondanks een intensieve reclame campagne begon de maand juni slecht. De sfeer was gelijk goed maar de opkomst matig. De maand juli was een stuk drukker en in augustus moesten we al mensen afwijzen.
Niet alleen het resultaat bleek belangrijk maar bovenal de weg ernaar toe. Ik heb altijd wat "lacherig" gedaan over therapeutisch bezig zijn enzo maar dat zal ik nu niet snel meer doen. Waarschijnlijk was de totale entourage daar mede debet aan: wat een plek hadden we om te werken, gewoonweg schitterend - mijn dank gaat uit naar Natuurmonumenten en Verdandi ( De beheerder en bewoners van De Groote Modderkolk).
Daarnaast stond iedereen vaak verbaasd over het bereikte resultaat, bijna ongelooflijk wat sommige mensen uit een brok steen weten te toveren, gewoon magie. Niet alleen door de meer gevorderden maar zeker ook door diverse beginnelingen zijn zeer mooie beelden gemaakt.
Er zijn nieuwe vriendschappen ontstaan en vele mensen verlangen nu al naar volgend jaar om opnieuw deel te kunnen nemen.
Onze dank is groot - en we spreken namens vele deelnemers - aan Lazarus Gwasha. Onze zeer trouwe, vriendelijke, charmante en onvermoeibare leermeester.
Volgend jaar weer !!

2011

En dus tijd om 2010 financieel af te ronden. En dan snel weer verder want ook 2010 was een slecht jaar...............wat betreft de verkoop dan. Als we echter andere galerieen moeten geloven doen we het nog zeer goed. Veelal is de verkoop bij hun met zo'n 50 % afgenomen. Verschrikkelijk voor de direct betrokkenen en dit jaar worden ze nog zwaarder gestraft door de BTW verhoging naar 19 %. Daar wij kunst verkopen uit Zimbabwe dragen wij al jaren 19 % af dus die verhoging zal ons niet extra treffen. Wel moet de verkoop nog stijgen om minimaal quite te draaien - nu maken we nog steeds verlies.
Op het moment laden we toch weer een container met spullen - we hebben ten slotte een morele verplichting aan een aantal mensen in Zimbabwe om te kopen wat ze maken. We houden vol alhoewel we wel hopen dat de economie nu snel weer aantrekt.................

Ook hebben we Lazarus weer een eerste aanbetaling gestuurd - die komt zeker ook in 2011 de workshops beeldhouwen verzorgen ( en we hebben de eerste aanmeldingen al binnen, fijn hoor !!) Natuurmonumenten stelt weer graag hun terrein ter beschikking tegen betaling van een symbolisch bedrag. Als de mailtjes en aanmeldingen die we nu al krijgen zich zo doorzetten hopen we snel volgeboekt te zitten.
In 2010 zijn we ook begonnen beeldhouw gereedschap en steen te verkopen. We hopen dat dit jaar iets beter te kunnen organiseren - het gereedschap slingert nu nog teveel rond. De beeldhouwsteen ligt wel al netjes voor u klaar hoor, kom gerust eens langs.......... en er is weer nieuwe voorraad onderweg.

Op veler verzoek hebben we nu ook cadeaubonnen gemaakt. Wilt u eens iemand een plezier doen maar heeft u geen idee waarmee dan is dit misschien wat! Ze zijn uiteraard vrij te besteden voor deelname aan een workshop of om een artikel te kopen! Voor bedrijven zijn we graag bereid ze te personaliseren met een logo (ofzo) indien u een "redelijk" aantal afneemt, mail ons eens!

en dan is het ineens 2013

en realiseren we ons dat we hier al een tijd niets meer geschreven hebben.
en er gebeurt toch zoveel............. o.a

We importeren nu ook granieten sokkels en hebben een aparte groep sokkels en zuilen aan deze site toegevoegd waar we deze en andere nieuwe sokkels en zuilen hebben ondergebracht. Daar vindt u ook de houten sokkels en nog een nieuw artikel de metalen sokkels. Om het gamma compleet te maken leveren we ook kunstof sokkels in perspex. Hiervoor zijn we een samenwerkingsverband aan gegaan met Bas Luijten eveneens uit Loenen. Een genie in het werken met deze materialen. We zijn nu nog beter in staat om u alles voor uw kunstwerken te leveren.

De samenwerking met Lazarus is alweer even verleden tijd. Inmiddels is Farai Kasvinge alweer voor het tweede jaar bij ons aanwezig geweest. Farai is een zeer enthousiaste jongeman en een begaafd kunstenaar. Samen met Farai zijn we zojuist, november 2013, gestart met het operationeel maken van een nieuwe mijn in Zimbabwe waar we volgend jaar de eerste steen van hopen te importeren in Nederland. Daarnaast hopen we dat Farai het aankan een nieuwe co-operatie van ons te starten in Zimbabwe, de toekomst zal het uitwijzen.............

2015

De steen van Farai vindt gretig aftrek. Helaas is de steen iets duurder dan de andere stenen die wij uit Zimbabwe verkopen omdat het moeilijker is de steen naar een centraal punt te brengen. Daar heeft Farai zich een beetje op verkeken. De eerste vrachtauto is zelfs in een ravijn gestort.Nu doet men het eerste stuk maar met een tractor met oplegger. Alles duurt dus veel langer en kost meer mankracht / huur etc. Zie voor meer info onder beeldhouwsteen

De co-operatie die we verder in gedachte hadden voor hem lukt nog niet erg. Farai is zeer enthousiast, evenals zijn dorpsgenoten, maar men heeft een beperkt begrip van geld / kosten etc.

Zo wilden wij bijvoorbeeld matten van sisal laten maken. De produktie van sisal was geen probleem daar had men wel ervaring mee ( een lokale plant )

 

Maar om een grote mat te maken die aan onze eisen voldoet dat valt niet mee. Wel een zeer mooi eco produkt lijkt ons. Men kleurt de sisal met plantdelen. Maar goed nog maar eens kijken hoe we het proces kunnen verbeteren.

Anders iets anders op starten misschien................meer in de landbouw? Hij heeft inmiddels kippen en een koe gekocht. Ook bewerkt hij zijn land goed door tijdig maiszaad en mest te kopen. Plannen kan hij hierin wel dus.

In 2014 zijn we begonnen met het organiseren van geheel verzorgde workshop vakanties beeldhouwen. Het eerste jaar was al gelijk een groot succes en snel vol geboekt. In 2015 organiseren we nu twee periodes beeldhouwvakantie. Zie voor meer info onder beeldhouwen. Leida vanden Brink organiseert het huis en de catering - de opbrengst daarvan gaat naar Hulphond Nederland

Verder loopt het eigenlijk wel.................we verkopen nog steeds redelijk tot goed dus kunnen ook blijven inkopen.

Voorzichtig beginnen we nu ook Nederlandse Kunst te verkopen. Om te beginnen uiteraard ons eigen werk maar ook beeldhouwwerken van andere mensen.

Wordt vervolgd

Contact

Al de tuinbeelden, sokkels en zuilen, beeldhouwsteen en beeldhouwgereedschap vindt u in onze
Beeldentuin B&N,
Beekbergerweg 21,
7371EV Loenen op de Veluwe

Voor de openingstijden zie Verkooppunten

Neem contact op