Afrikaanse Kunst Algemeen

Op deze pagina geven wij wat algemene info over Afrikaanse kunst.

U kunt ook gelijk doorgaan naar
de tuinbeelden - beelden van steen
de hout objecten uit diverse Afrikaanse landen
de metalen vogels en andere objecten
de TingaTinga schilderijen en bijouterie

 

 

Tuinbeelden Shona zimbabwe witte opaal white opal tuinbeelden shona zimbabwe springsteen

De Afrikaanse kunst

is in zijn algemeenheid lang zwaar onderbelicht geweest en werd meestal “primitieve” kunst genoemd. Musea delen hun collectie nog steeds vaak op in kunst uit Afrika, Westerse kunst , Oceanië etc. . In het verleden hadden tentoonstellingen vaak alleen het doel het kolonialisme te verheerlijken. Bekend is bijvoorbeeld een expositie rond 1897 in België met als enige doel de zogenaamde vrede, voorspoed en beschaving te tonen die het christelijke geloof in Congo had gebracht. Inmiddels is de benaming sterk achterhaald maar wordt nog wel gebruikt als men het heeft over kunstuitingen die zijn vervaardigd door leden van een ( vaak vrij kleine) inheemse bevolkingsgroep.

Gelukkig

ligt die tijd achter ons. Uiteraard zijn er nog diverse “Afrika” musea waar men de traditionele kunst mooi uitlicht ( een zeer mooi voorbeeld is o.a. Het Afrika Museum in Berg en Dal bij Nijmegen).  Veel van de oorspronkelijke Afrikaanse kunst is echter helaas verloren gegaan omdat men vroeger vooral in houtsoorten werkte die de tand des tijd niet hebben doorstaan.
Algemeen is geaccepteerd dat die primitieve kunst wel een inspiratiebron is geweest voor vele kunstenaars wereldwijd.

op deze site

zult u nog de zogenaamde “primitieve” kunst tegenkomen die wij tijdens onze reizen bij elkaar gesprokkeld hebben. Sommige is oud maar veel wordt nog steeds of juist weer  gemaakt en gebruikt bij rituelen etc. Uiteraard is het inmiddels ook een grote bron van inkomsten op toeristen markten.

Maar vele kunstenaars in Afrika gaan hun eigen weg en zoeken nieuwe wegen. Midden de twintigste eeuw had men vooral bij de steen bewerking nog wel een achterstand maar dit kwam vooral omdat men niet over het juiste gereedschap kon beschikken. Tegenwoordig is ook die barrière geslecht en kan men maken “wat men wil“ en doet dat ook naar harte lust. In alle kunstuitingen doet men niet meer onder voor wie dan ook en zeer vele objecten vinden hun weg naar musea wereldwijd.

Wij hebben diverse keren meegewerkt aan de promotieBeeldentuin B&N tuinbeelden beeldhouwen van de Afrikaanse tuinbeelden zoals o.a. Rob's Grote Tuinverbouwing

Call to action

Contact

Al de tuinbeelden, sokkels en zuilen, beeldhouwsteen en beeldhouwgereedschap vindt u in onze
Beeldentuin B&N,
Beekbergerweg 21,
7371EV Loenen op de Veluwe

Voor de openingstijden zie Verkooppunten

Neem contact op