Algemene informatie over de ijzeren vogels uit Zimbabwe en Tanzania

Op deze pagina geven wij u wat algemene uitleg over de ijzeren vogels, vlinders etc
Als u wilt kunt u ook direkt naar de Collectie pagina ijzer

Metalen vogels, vlinders etc - Birds of Zimbabwe

Inmiddels is dit project opgegaan in TendeArt waarover we onderstaand iets meer vertellen.
De ijzeren vogels worden gemaakt in Harare, Zimbabwe. Iedere soort metaal kan worden gebruikt mits makkelijk voorhanden. U kunt het zo gek niet bedenken of de makers kunnen het wel gebruiken voor het maken van hun sculpturen. Veelal betreft het oude olievaten, oud plaatwerk, bouten en moeren. In zeer eenvoudige werkplaatsen – meestal aan huis - verknipt men het oude ijzer waarna het, in de juiste vorm gebogen, weer gelast of geschroefd wordt met als resultaat deze in al hun eenvoud schitterende sculpturen.

Samen met de makers proberen wij nieuwe ideeën uit te werken die wij volgend jaar op de markt zullen brengen. Mede door deze verkoop kunnen een paar gezinnen in hun onderhoud voorzien. Hopelijk kunnen we dit in de toekomst uitbreiden. Indien ze niet worden onderhouden zullen de beelden snel roesten. Sommige mensen vinden dit juist de charme van dit product. Echter indien u het object wel wilt beschermen kan dit o.a. met een roestwerend product uit bijvoorbeeld de auto- industrie (tectyl) wat makkelijk met een spuitbus kan worden aangebracht. Het beeld wordt dan wel zwart. Ook kunt u een blanke vernis gebruiken. De beste soort hiervoor halen wij ook bij dezelfde "auto shops". Andere, vaak wel goedkopere, blanke vernis soorten geven vaak na verloop van tijd een afbladderend en/of dof effect watwij niet mooi vinden.

Wonder Welders Dar Es Salaam, Tanzania

De site van WonderWelders vindt u hier ( Engels)
onderstaand geven wij u een "vrije" vertaling

Bij toeval hoorden we van dit project maar we werden er al snel door gegrepen. Natuurlijk omdat inmiddels 27 polio patiënten hier hun plek hebben gevonden en niet meer afhankelijk zijn van wat ze bij elkaar kunnen bedelen.

Niet alleen zijzelf maar ook hun familie is dankbaar voor de verdiensten om maar niet te spreken van de groei in eigenwaarde, dit is minstens zo belangrijk. Het enthousiasme en de lol die men tijdens het werk heeft straalt er vanaf.

In 2004 kwam een groep poliopatiënten uit Dar Es Salaam bijeen die met behulp van Paul Hicks van “Blue Mango Photography”, fondsen van “ The Dar Es Salaam Charity Goat Races” en steun van vele andere bedrijven een laswerkgroep oprichtten. Een lokale lasser bracht hun de kneepjes van het vak bij en materiaal – schroot – kregen, en krijgen ze nog steeds, van diverse bevriende bedrijven.
Nu is het een NGO die veel steun krijgt van vrijwilligers uit Engeland en Canada. Na een paar maanden hadden ze het geluk dat Heather Cumming langskwam die de lassers een meer verfijndere techniek van metaal bewerking bij bracht. Sinds die tijd is de organisatie sterk gegroeid en zijn er diverse andere activiteiten toegevoegd.

In April 2005 is een groep gehandicapte mannen onderleiding van Chris Weinberger begonnen met het maken van houten kinderspeelgoed. Zonder gebruik te maken van spijkers of schroeven maakt men van lokaal verantwoord verkregen hout dit hoogwaardige speelgoed wat wordt afgewerkt met kokosnoot olie. EU reglementen staan ons helaas nog niet toe dit speelgoed hier op de markt te brengen.

Door schenkingen van o.a. de “ The kitchen Table Charities Trust UK” en Girdlers’ Company UK kon er meer apparatuur worden aangeschaft en konden er ook meer poliopatiënten aan de slag. Ook kon er vorig jaar een pick-up worden aangeschaft wat weer een enorme sprong voorwaarts betekende.

Een groep gehandicapte vrouwen is begonnen met het maken van zeep. Shireen Mahdi heeft deze groep daarin begeleidt. Lokale oliën worden gemixed met olie en kruiden van Zanzibar om een exotische zeep te maken. Wij verkopen deze zeeep inmiddels ook in Nederland in kleine hoeveelheden.

Een andere groep vrouwen is gestart met papierscheppen. Van oud papier en karton, bananenschillen, ananastoppen en uienschillen maakt men papier.
De verschillende plantendelen geven ook de kleur aan het papier.

In 2007 hebben wij deze groep goed kunnen steunen door een paar duizend kerstkaarten te mogen leveren aan diverse bedrijven maar ook prive vonden ze gretig aftrek. Iedereen BEDANKT!!. In de kaart wordt een wit vel gelegd waarop u uw bedrijfsgegevens kunt laten drukken en uiteraard staat er ook op vermeld dat u met de aanschaf deze kwetsbare groep steunt.
Laat ons svp weten of u belangstelling heeft,
wij zullen u graag een voorbeeld sturen: Zij rekenen op uw steun - ook in 2008!

In het algemeen gaan de zaken steeds beter. Men exporteert nu ook naar Italie en uiteraard Engeland. Vooral de kaarten maar ook de zeep vindt gretig aftrek waardoor de groep medewerkers in 2008 weer uitgebreid kan worden. De ruimte waar men nu zit wordt echter te klein en men is opzoek naar een nieuwe locatie om verder te kunnen bouwen aan  dit schitterende en alom geprezen project.

Peter Tendenguwo - Tende Art Zimbabwe

In 2006 kwamen wij in contact met Peter Tendenguwo. In eerste instantie verliep het contact zeer stroef maar dit lag meer aan ons dan aan Peter. Wij hadden haast omdat de trip in Zimbabwe voornamelijk bedoeld was om stenen beelden te kopen wat niet erg wilde lukken. In Afrika, zoals in vele andere delen van de wereld, doe je “met haast” geen zaken. Zeker wij Nederlanders kunnen hier behoorlijk bot in zijn.
Peter had ook geen tot weinig ervaring met het zakendoen met Europeanen en kon van de zenuwen niet goed uit zijn woorden komen.
Maar goed, we wisselden wel gegevens uit omdat we Peter “zeer interessant vonden” en later op ons bezoek terug wilden komen…...

We hebben na thuiskomst contact gezocht met Peter en hem verzocht wat proef objecten naar ons te sturen. Zo is van het één het ander gekomen en al snel ontvingen een eerste doos vol met ijzeren vogels via de post.
Wij zijn steeds meer producten van Peter gaan kopen en niet alleen de ijzeren vogels. Peter op zijn beurt is gaan fungeren als “onze” inkoper voor allerlei kleine artikelen. Regelmatig stuurt hij ons nieuwe zaken die we samen verder ontwikkelen tot verkoopbaar product voor de Europese markt. Als we nu in Zimbabwe zijn reserveren we uiteraard altijd een paar dagen om met Peter allerlei “werkgroepen’ te bezoeken die ons nu al artikelen leveren of om hun eveneens te steunen in de productontwikkeling. Daar het ons verstandig leek voor de marketing in het algemeen hebben we samen een naam voor de organisatie bedacht. Dit is geworden TendeArt - Tende betekent Bedankt / Dank je.
Het hoeft geen betoog dat, alhoewel het uiteraard een druppel op een gloeiende plaat is, uw aankopen voor deze mensen van onschatbare waarde zijn. Niet alleen dat men inkomsten heeft, maar bovenal dat het werk dat ze maken gewaardeerd wordt, schenkt hun zeer veel vreugde. In 2008 hebben we alleen al met "dit ijzerwerk" zo'n 30 gezinnen kunnen ondersteunen. Bezoekt u a.u.b. regelmatig de website daar wij op dit moment weer met diverse nieuwe groepen bezig zijn om nieuwe producten op de markt te zetten. Het eerste artikel ligt inmiddels al weer lang in onze winkel, de Hanging Baskets gemaakt van dennennaalden, wat u dus onder de post “Afrikaanse kunst - diversen” zult gaan aantreffen zodra ze er zijn.
TendeArt groeit gestaag door en navenant de artikelen die wij kunnen leveren - niet alles zetten wij meer op het internet - dat is teveel werk op het moment.
Jaarlijks gaan we wel een paar weken naar Zimbabwe om weer nieuwe produkten te kopen en ideeën uit te wisselen. Helaas heeft ook bij ons de verkoop een enorme tik gehad van de crisis maar inmiddels hobbelen we weer lekker verder. De coperatie TendeArt is uitgegroeid tot één van de grotste leveranciers van de Wereldwinkels. Hier zitten wij niet meer tussen omdat men in onze optiek "de kar zelf moet kunnen trekken" anders heeft het geen zin voor hun ontwikkeling. Met vallen en opstaan lukt hun dat behoorlijk en Peter gaat nu ook regelmatig met hun artikelen naar bijvoorbeeld Tanzania of Kenia om markten te bezoeken en uiteraard te verkopen

Hier kunt u direkt naar de tuinbeelden van steen
Ook eens aan de slag met een ruw stuk steen.....................bezoek onze workshops beeldhouwen in steen

ijzeren vogels birds of zimbabwe ijzeren vogels vlinders birds of zimbabwe