Beeldhouwen in steen

Op deze pagina geven wij u alleen algemene informatie als u zelf wilt (leren) beeldhouwen bij onze workshops beeldhouwen. Als u op onderstaande links klikt gaat u gelijk naar de specifieke info per seizoen.

1 - over de workshops beeldhouwen in de lente en herfst
2- over de workshop beeldhouwen in de zomer
 

Of ga direkt naar ons
Beeldhouwgereedschap als u zelf thuis wilt beeldhouwen
de Beeldhouwstenen
of de sokkels en zuilen 

Nienke Beeldhouwen in steen Bas Nijssen Beeldhouwen

Algemene informatie over onze workshops beeldhouwen in steen

Van april tot oktober bieden wij diverse mogelijkheden om zelf te beeldhouwen. Ook beginners zijn bij ons van harte welkom! De workshops beeldhouwen in steen zijn altijd op de Veluwe. Waarom ver reizen als het hier ook zo mooi is?

Het is de bedoeling dat in 2024 2 beeldhouwers uit Zimbabwe de workshops bij ons gaan verzorgen.
De workshops beeldhouwen in steen in de lente zullen dan iedere vrijdag en zaterdag zijn vanaf begin april.
De zomer workshops beeldhouwen in steen beginnen weer begin juli en zullen dan iedere week zijn  van dinsdag t/m zaterdag tot eind augustus / begin  september. We zijn nu ( januari 2024 ) met de visum aanvragen begonnen en we houden jullie op de hoogte zodra we meer zekerheid hebben. Uiteraard zijn Bas en/of Nienke ook altijd in de buurt tijdens de workshops beeldhouwen.

Bij het beeldhouwen volgen wij eigenlijk jouw wensen. ( sorry wij tutoyeren altijd bij het beeldhouwen ongeacht de persoon) We geven je de aandacht die jezelf vraagt. Of mmmmm niet helemaal waar, sommige mensen hebben een klein zetje nodig zo nu en dan, anderen remmen we ook wel af. Maar goed we doen ons best zullen we maar zeggen om het een ieder naar het zin te maken. Maar als het even kan moet er wel ook gepresteerd worden ja. We zijn geen therapeuten 🙂
Helaas moeten sommige van jullie het iets kalmer aan doen ivm lichamelijke probleempjes. Geef ons even een seintje, dan weten we dat. Velen kunnen gelukkig veel meer dan ze "bang voor waren". Neem alleen meer rust misschien tussendoor? Ook een rondje door onze  tuin is genieten.
Kortom wij  volgen zoveel mogelijk de wensen van de deelnemer en gaan dus uit van zijn / haar ervaring en / of mogelijkheden.

De één komt met twee linkerhanden bij ons binnen, een ander met al wat ervaring en een plan wat hij wil maken, en weer een ander puur om nieuwe technieken te leren of bestaande technieken bij te spijkeren.

Maar met elkaar hebben we de wens om in een zeeeeer fijne sfeer met elkaar bezig te zijn met een ruw stuk steen.

Ieder voor zich uiteraard en vanuit zijn eigen gevoel.

Dus gaat de één direct fanatiek hakkend aan de slag en zal de ander eerst eens voorzichtig de kat uit de boom kijken en samen met ons een steen uitzoeken en vervolgens bedenken wat we daar nu eens mee aan zullen vangen.

Maar aan het eind van de dag, die altijd voorbij vliegt, constateren we allemaal verbaasd wat we die dag weer gepresteerd hebben. Hoe is het toch mogelijk dat iedereen zoiets moois bewerkstelligd met zoiets hards als steen.

Ohja, wij werken alleen met handgereedschap dus niet elektrisch of pneumatisch. Eventueel een bodem vlak maken zodat een beeld kan staan doe je dus handmatig, dit is juist een perfecte oefening voor het beeldhouwen. Later zal je wel zien dat we wel eens afwijken van deze regel omdat er inmiddels vele mensen zijn die dit al zo vaak gedaan hebben dat we het toch even mechanisch doen.
Hetzelfde geldt voor een gat in de steen maken. Boren is uiteraard sneller en gemakkelijker ( en bij uitzondering doen we het wel eens ) maar zeker de eerste keren moet je het handmatig doen. Zeer goed voor je techniek en zelfs een sensationele ervaring als je het de eerste keer doet.

Wat maakt men zoal bij onze workshops

albast beeldhouwen
like verdite beeldhouwen
fruit serpentijn beeldhouwen
68656435_2132014896904111_657374388517076992_n
68451381_2123756444396623_6564195408367583232_n
serpentijn beeldhouwen
zeepsteen beeldhouwen
20430073_1221134727992137_8909444828631960925_n
zeepsteen beeldhouwen
serpentijn beeldhouwen
zeepsteen beeldhouwen
albast beeldhouwen
serpentijn beeldhouwen
marmer beeldhouwen
serpentijn beeldhouwen
serpentijn beeldhouwen
68854558_2122226091216325_4802530004007124992_n
fruit serpentijn beeldhouwen
45361645_1696992030406402_5501107813386027008_n
40585856_1619929321446007_1807897093759565824_n
Over onze workshops beeldhouwen op Facebook

Op onze facebookpagina  delen wij vele foto's van wat er zoal tijdens de workshops beeldhouwen wordt gemaakt. Daarnaast tonen wij regelmatig info over allerlei kunstzinnige uitingen die wij gewoon mooi vinden.

Dus wilt u op de hoogte blijven

 

 

 

Hier een korte sfeer impressie, alleen Farai is er niet meer bij. In 2024 komen 2 andere zeer ervaren beeldhouwers uit Zimbabwe

Hoeveel kost dat beeldhouwen?

Ook voor 2024 zijn de kosten euro 75,- per persoon per dag. Dit is inclusief de koffie/thee en een heerlijke lunch met soep.
Wil je meer dagen komen dan kost het
vanaf 3 dagen   euro 65,00 per dag
vanaf 10 dagen euro 55,- per dag

Ook kunt u alleen de middag vanaf 13.30 uur komen. Voor 5 middagen betaalt u dan slechts euro 150,-. Dit is uiteraard exclusief de lunch.

Je hoeft de dagen niet aaneengesloten op te nemen. Sommige mensen plannen gelijk meerdere dagen omdat anders hun eigen agenda geen ruimte meer biedt om te gaan. Anderen bekijken het per keer wanneer het uitkomt. Zo ontstaan bij ons wisselende contacten 🙂 en zal je in de loop der tijd vele beeldhouwers leren kennen. Beginners en gevorderden lopen door elkaar. We hebben ook geen vast periodes, vele mensen komen al jaren zo'n 20 keer per jaar maar door het gehele seizoen verspreid. Anderen boeken een B&B ofzo in de buurt en komen een paar dagen achter elkaar beeldhouwen.
Wacht echter niet te lang met reserveren. Wij werken heel veel  dagen dus het moet wel raar lopen als je niet ergens bij past maar er boeken ook regelmatig groepen en dan zit een dag gelijk vol.

waar zijn - en wie geven de workshops beeldhouwen

Wij beeldhouwen in onze eigen landschap- beeldentuin B&N in Loenen.

Hier ons eigen atelier in de Beeldentuin B&N te Loenen.

Wij zijn Bas & Nienke en hebben in 2006 onze beeldentuin B&N geopend. Vanaf dat moment zijn we  ook beelden gaan onderhouden en/of repareren en kreeg het beeldhouw virus ons te pakken.beeldentuin

De workshops / cursus beeldhouwen organiseren wij sinds 2009.
De eerste jaren was het vooral Bas die aanwezig was maar inmiddels is Nienke gestopt met werken en is ook "altijd" aanwezig.
Als je wilt zien wat wij zoal zelf maken kijk dan onder Nederlandse kunst  .Bas werkt ook veel in andere materialen samen met Bas Luiten als BeeBee.

De beeldhouwvakantie in Hall was altijd zeer succesvol maar organiseren wij inmiddels niet meer. Het werd ons gewoon teveel eerlijk gezegd. Super gezellig geweest die tijd maar we werken nu vanaf de lente tot en met de herfst in ons eigen atelier in Loenen.

Veel mensen logeren nu een paar dagen in de buurt

Zo is het balletje dus gaan rollen en nu zouden we niet meer zonder kunnen. Kunst is een enorme verrijking van je leven en daarmee zo intens bezig te mogen zijn is een voorrecht.

De eerste periode was uiteraard erg rustig, mensen wisten amper van ons bestaan .
Maar de mond tot mond reclame deed al snel zijn werk en de groepen stroomden vol. Niet alleen de vaardigheid van de begeleiders maar bovenal de goede en ontspannen sfeer tijdens de workshop werden zeer gewaardeerd. Bij ons staat het beeldhouwen voorop en als het even kan willen wij dat iedereen met een mooi resultaat naar huis gaat.

Maar beeldhouwen zonder emotie bestaat niet.........dus afhankelijk van de groep ontstonden er al snel zeer waardevolle momenten en telde het resultaat even niet. Het omgaan met de materialen en het verbeelden van je gedachten en/ of gevoelens in zo'n raar stuk steen brengt heel wat te weeg. Even ben je weg van deze wereld en wordt je één met waar je mee bezig bent en naartoe wilt werken. Daar is niets zweverigs aan...........

Een ieder zal de workshops beeldhouwen anders ervaren.

De één komt binnen en gaat gelijk "als een waanzinnige" aan de slag. De ander staat het eerste uur alleen maar aarzelend wat over de steen te krassen.
De één wil het liefst alleen maar hakken de ander zal het liefst contact maken met de steen en veel meer aan het schuren en raspen zijn.
De één zal en moet met, liefst een groot, beeld naar huis gaan voor de ander telt het resultaat absoluut niet en is juist de weg naar het resultaat belangrijk.
Voor ons is dit vooral in het begin  een kwestie van aftasten - wat wil men / verwacht men maar gelukkig slagen wij er tot nu toe "altijd" in een ieder op de juiste manier en mate te ondersteunen in het creatieve proces. Het is zeer plezierig ook zoveel verschillende mensen in een groep te hebben - dat geeft vaak een hele aparte intense sfeer.

Sommigen komen een dag, voor gewoon, even een uitje tussendoor. De ander komt 10 of meer dagen en maakt diverse beelden. Maar iedereen gaat moe en voldaan weer naar huis. Het mooie van beeldhouwen is ook dat je er volledig in opgaat - je vergeet alle dagelijkse beslommering en bent volledig met je gedachten en gevoelens bij je werk.

En daar genieten wij nu van. Dat men elkaar treft, praat, lacht, en ja - soms zelfs een traantje wegpinkt omdat iemand verwoordt waarom of wat hij/zij aan het maken is.

Een verzameling van allerlei filmpjes gemaakt tijdens de workshops vindt u op ons video kanaal workshops beeldhouwen 

Vele deelnemers aan de workshops beeldhouwen kampeerden in de buurt, logeerden bij een B&B of in één van de hotels in de omgeving.
Soms gaat een partner lekker in de omgeving fietsen of wandelen als hij het beeldhouwen wat minder vindt.

Van het één komt het ander en inmiddels verkopen we uiteraard ook beeldhouwsteen. Niet alleen uit Zimbabwe maar ook uit Spanje, Italië, Brazilië, India en China. Voor zowel de zachte speksteen als ook hardere steensoorten kunt u altijd bij ons terecht ook als u niet deelneemt aan de workshops beeldhouwen. U vindt meer info hierover onder beeldhouwsteen. We hebben altijd wel een paar duizend kilo op voorraad

Inmiddels importeren we ook beeldhouwgereedschap en sokkels en zuilen uit China. Ook maken we zelf sokkels in bijvoorbeeld staal, RVS en kunststoffen)

Call to action

Contact

Al de tuinbeelden, sokkels en zuilen, beeldhouwsteen en beeldhouwgereedschap vindt u in onze
Beeldentuin B&N,
Beekbergerweg 21,
7371EV Loenen op de Veluwe

Voor de openingstijden zie Verkooppunten

Neem contact op