Workshop houtdraaien

Workshop houtdraaien

Op deze pagina geven wij u informatie over onze cursus houtdraaien in onze Beeldentuin B&N in Loenen op de Veluwe 

Je bent de gehele dag onder pannen bij deze workshop houtdraaien en gaat aan het eind van de middag trots naar huis met je eerste werkstuk

Wanneer is de workshop houtdraaien

Op 23 April 2022 organiseren wij een cursus houtdraaien in de Beeldentuin B&N te Loenen.
( deze dag is vol, als u zich aanmeldt zetten wij u op een wachtlijst voor de eerst volgende keer)

Maximaal en minimaal 6 deelnemers

Minimum leeftijd 18 jaar.

Indien u niet op deze datum kan mail ons dan toch. Indien we weer teveel deelnemers hebben organiseren we misschien een extra dag.

Wie geeft de workshop houtdraaien

Hiervoor schakelen wij de hulp in van Bas Luiten, vriend/collega en gediplomeerd docent ruimtelijk vormgeven. Na het voltooien van de kunstacademie heeft Bas Lui-Art opgericht. Sinds 1987 is hij bezig met het ontwerpen en produceren van kleine en grote series woonaccessoires en aanverwante artikelen op maat. Bas heeft hierdoor zeer veel ervaring in het werken met vele materialen zoals kunststoffen, hout, aluminium, staal en rvs.

Wij werken al lang samen, Bas maakt o.a. vele sokkels voor ons, en samen vormen we ook het kunstenaarscollectief BeeBee.

Dit is een laatste werkstukje van BasPadoek kop en wenge steel
in opdracht
gemaakt.
Padoek kop en wenge steel
de Bovenste is gelakt

 

wat mag je van de workshop houtdraaien verwachten

Iedereen is vanaf 09.30 welkom. We drinken dan eerst een kop koffie/thee en maken kennis. Eventueel dwaal je even door onze beeldentuin.

Vanaf 10.00 uur tot ca 12.00 uur is het eerste deel van de workshop houtdraaien groepsgewijs
Het volgende zal aan bod komen, maar afhankelijk van de interesse en ervaring zal het een uitvoeriger besproken worden dan het ander.

 • uitleg over de verschillende houtsoorten
 • Hoe bereid je het gebruik van het hout voor, eerste afronding, plaatsing in de draaibank etc.
 • Welk gereedschap gebruik je en het onderhoud daarvan (slijpen). Hoe gebruik je welk stuk gereedschap, “wat doet het “ op het hout
 • Uitleg over gebruik draaibank, afstellen snelheid, onderhoud, plaatsing hout etc.
 • tijdens de theorie wordt je uiteraard in de praktijk getoond "hoe het werkt"
 • Wat voorbeelden bekijken, bespreken van de mogelijkheden
 • Bij alle onderwerpen wordt tevens gesproken over de gevaren en risico’s van de diverse handelingen

Van 12.30 uur to ca 13.30 uur zullen we genieten van een heerlijke uitgebreide lunch met soep. Meld het ons indien je vegetariër bent of allergisch voor iets. Dan hebben wij hier even onderling overleg over. Meestal neemt de lunch ruim een half uur / driekwartier in beslag maar iedereen vindt het ook altijd fijn om even  te relaxen.

Vanaf ca 13.30 uur mag je eindelijk volledig zelfstandig aan de slag.
We hebben drie draaibanken om hout te bewerken, dus je werkt met zijn tweeën aan 1 draaibank.

 • De deelnemers krijgen ieder een stuk hout waarmee zij aan de slag gaan. Het is een openbaring (vind ik) om te zien hoe snel je aan de slag kan en wat een mooie vormen je al gelijk tevoorschijn kunt toveren. Even nog zonder doel, gewoon om te zien en voelen wat er gebeurt. Even een klein beetje vertrouwen krijgen in het werken met het gereedschap, maar wel Doen!

  Klinkt misschien even streng en zo bedoelen we het niet, maar let ook op elkaar, en jezelf, bij de draaiende machines, corrigeer elkaar indien nodig.
  Je wordt begeleid in de diverse handelingen die bij het houtdraaien langskomen. Uiteraard help je ook elkaar of kijkt bij de andere deelnemers om mee te luisteren bij aanvullende extra uitleg of als er nogmaals iets wordt voor gedaan.

 • Vervolgens kan je met een ander stuk hout je eerste werkstuk draaien om mee naar huis te nemen.
 • Heb je zelf een zeldzaam mooi ( of dierbaar) stukje hout liggen? Neem het mee en we kijken samen wat je ermee kunt

Zo rond 16.00 uur gaan we afronden

Wat kost de workshop dag beeldhouwen

De gehele dag kost euro 125,- per persoon.

Dit is inclusief

 • gebruik benodigde gereedschap
 • gebruik machines
 • heerlijke lunch
 • wat hout om te gebruiken tijdens de workshop houtdraaien
 • professionele en zeer deskundige begeleiding

wij zullen pas om betaling vragen als er zich 6 personen hebben aangemeld.

Vanaf dat moment is uw aanmelding definitief en  kunt u zich ook niet meer afmelden. Indien u niet komt of toch afmeldt bent u uw geld volledig kwijt. Wij zullen geen enkele restitutie geven, ongeacht de reden van uw afmelding. Wel kunt u iemand anders in uw plaats laten komen. Geef dit wel even aan ons door alstublieft.

Zouden wij, om wat voor reden dan ook, genoodzaakt zijn de dag te annuleren dan zullen we eerst een nieuwe dag plannen. Indien u die dag niet kunt zullen wij u terugbetalen, uiteraard zullen we ons uiterste best doen ervoor te zorgen dat iedereen weer kan deelnemen. Indien we geen mogelijkheid hebben een andere dag te organiseren zullen we direct alle deelnemers terug betalen. Afhankelijk van eventuele van overheidswege opgelegde beperkingen zullen wij misschien aanvullende maatregelen moeten treffen. Hierover hebben we te zijner tijd contact, we kunnen niet in de toekomst kijken.

Stuur ons een mailtje om u aan te melden. Wij zullen u op de lijst zetten en uw aanmelding bevestigen. Indien u geen bevestiging krijgt mail of bel ons dan even want dan gaat er ergens iets mis. Ook als u aanvullende info wenst horen we dit uiteraard van u op info@bany.nl of 06 193 983 63.  De beeldentuin B&N is bijna het gehele jaar ieder weekend geopend, kom gerust eens buurten om te kijken wie wij zijn en alvast van de tuin te genieten.

 

mail ons voor meer info

algemeen en regels tijdens de workshop houtdraaien

Algemeen

 • Iedereen is verplicht tijdens de aanwezigheid in ons atelier afdoende beschermingsmiddelen en de juiste kleding te dragen. Je zal zelfstandig gaan werken met draaiende machines en zeer scherp gereedschap. Voor en na het werken is er uiteraard ruimte voor grappen en grollen maar tijdens het werken met dit soort gereedschap is concentratie vereist, steun elkaar hierin ook. Wees attent op elkaar!
  Stevige schoenen, handschoenen, veiligheidsbril en gehoorbescherming moeten tijdens het werk worden gebruikt. Een mondkapje is niet verplicht maar zeer verstandig, zeker tijdens het schuren. Kleding moet sluitend om het lichaam gedragen worden, eventueel lang haar opgebonden. Deelnemers moeten zelf zorg dragen hiervoor anders worden ze niet tot de workshop houtdraaien toegelaten. Lukt je dit niet, heb je geen idee wat waar te kopen, stem het dan ruim voor aanvang van de dag met ons af. Wij zorgen dan voor deze zaken en zullen je, afhankelijk wat je extra nodig hebt, de kosten hiervoor mededelen

 

 • Je deelname is volledig voor eigen rekening en risico. Wij accepteren geen enkele aansprakelijkheid voor enig persoonlijk letsel, noch beschadiging, vervuiling of verdwijning van je eigendom(men), direct of indirect ontstaan door deelname aan onze workshops of betreding van ons terrein.

Bas aan het werk
Maar zo mag er bij ons tijdens de workshops houtdraaien absoluut niet gewerkt worden.
zoek de fouten 🙂