Diversen

Op deze pagina geven wij u wat algemene informatie over de TingaTinga schilderijen
U kunt ook gelijk naar de collectie gaan

Tingatinga Tanzania

Afrikaanse kunst

onder Hout - collectie vindt u de verkoop van de houten maskers
onder Steen - collectie vindt u de verkoop van stenen sculpturen en tuinbeelden
onder IJzer - collectie vindt u ijzeren vogels en andere objecten van ijzer

Op dit gedeelte van de site vindt u een allegaartje van objecten.
Vele objecten zijn gemaakt in “aan huis” werkplaatsen(uitgezonderd de TingaTinga werken). Eerst als de producten in de smaak vallen zullen wij iets meer gaan inkopen. De makers waren in ieder geval dolenthousiast en zeer tevreden met de prijs die wij ervoor betaald hebben. Wij hopen dat wij snel weer terug kunnen!

De Tingatinga schilderijen van Tanzania

Een stukje geschiedenis:

Eduward Saidi Tingatinga werd in 1932 in Mindu, in het zuiden van Tanzania, geboren en groeide in armoede op. Hij genoot enkele jaren basisonderwijs op een missieschool en werkte voor zijn familie op het land tot hij als 25-jarige verhuisde naar het Tanga gebied om op sisalplantages de kost te verdienen. Zijn vader had hij op jeugdige leeftijd verloren en als oudste broer had Tingatinga de plicht het ouderlijk gezin te onderhouden.
In 1960 vestigde hij zich met zijn familie in Dar es Salaam, het economisch centrum van Tanzania, waar hij als tuinman werk vond. Hij was zeer geïnteresseerd in Makade-dance en de traditionele muziek daarbij en hij stond bekend om zijn drummen en dansen.
In 1966 ontmoette hij Agatha Mataka en wordt hun eerste zoon Daudi en twee jaar later hun dochter Martina geboren. Hij werd wacht bij het Muhibili Ziekenhuis in Dar es Salaam, een overheidsbaan, waar hij hoofdzakelijk nachtdiensten deed.
Zijn ambities dwongen hem zich te ontwikkelen en zijn interesse ging steeds meer uit naar de schilderkunst. Tot die tijd kwamen de schilderijen in de souvenirwinkels uitsluitend van Congolese kunstenaars. Tingatinga wilde daar verandering in brengen.
Met een paar blikken lakverf, wat kwasten en hardboard maakte hij zijn eerste werken, die hij op straat voor een paar shilling verkocht.
Door ziekte van Agatha en de complicaties hierbij

Tingatinga schilderijen Tanzania

ontmoette hij in Kigaboni een arts waar het gezin voor enkele maanden introk. In ruil voor de behandeling decoreerde hij het hele huis. Het resultaat was verbluffend. Dit gaf hem zoveel inspiratie, dat hij zich volledig aan zijn schilderijen ging wijden en ze in een eigen winkeltje ging verkopen. Met succes.
Hij begon nu ook aan de opleiding van vijf studenten en vormde een “school”. In 1970 werd hij door de overheid als kunstschilder erkend en kreeg hij steun om zijn werk te verkopen en te exporteren. Hij had aanzien in zijn omgeving als traditioneel danser en zeer succesvol kunstschilder met goede inkomsten door de vele opdrachten.
Op 17 mei 1992 werd Tingatinga door een ongelukkige samenloop van omstandigheden door de politie in een auto doodgeschoten. Een vroege dood van een sterke persoonlijkheid, die met grote motivatie streefde naar een beter leven.
Zijn “school” wordt in Dar es Salaam voortgezet door een coöperatie van kunstschilders, waaronder ook zijn zoon Daudi. Zij werken nog steeds met een eenvoudige materialen: lakverf voor een glanzend resultaat. De onderwerpen zijn meestal wilde Afrikaanse dieren.

++++

Wat oorspronkelijk spontaan ontsprong aan het brein van een kunstenaar is nu geworden tot een uitzonderlijke vorm van gemeenschapsexpressie. Een unieke kunststroming die nu wordt geïdentificeerd als Tanzaniaanse kunst.

In drie decennia is de zogenaamde Tingatinga stijl tot volle ontplooiing gekomen en veelzijdiger, maar zeker nog niet uitontwikkeld. Men beschildert ook dienbladen en allerlei houtenvoorwerpen. Nog steeds maakt men schitterende schilderijen, twee dimensionaal, van vogels, giraffen, buffalo’s Tingatinga schilderijenenzovoorts. Tevens natuurlijk over het gewone leven van alledag of een paar “simpele” vrouwfiguren die gracieus over het doek bewegen. Ook nieuwere motieven zoals Masais en Mashetanis(kleine duiveltjes uit de Swahili cultuur) in een soort cartoon stijl uitgebeeld. Deze stijl heeft men inmiddels alweer een paar jaar uitgebouwd naar een soort stripverhaal maar dan wel vaak onderwijzend of protesterend.

Zelfs ziet men inmiddels, misschien tot groot verdriet van velen omdat het “originele” eraf is?, een licht drie dimensionaal effect. Maar men zoekt uiteraard verder naar andere technieken. Zo zagen we tijdens ons  bezoek in Maart 2007 vele doeken waarop de verf met "een mes" en in lagen was opgebracht. Op onze vraag aan de kunstenaar of hij dit nog steeds Tingatinga noemt moest hij wel even diep nadenken. (waarschijnlijk puur omdat hij zich afvroeg welk antwoord wij wilden horen i.v.m. een mogelijke aanschaf........) Maar na enige tijd had hij toch het antwoord: Nee, dit is knifepainting. Dit antwoord vonden wij afdoende om er een paar aan te schaffen...............en daarbij zijn ze ook nog erg mooi.

De schilderijen worden veelal nog wel op de oorspronkelijke manier gemaakt:
Eerst sluit men de poriën van het canvas met een pasta van bloem gekookt in water(ngano in Kiswahili) Vervolgens brengt men een basis laag op het doek van rood geoxideerde olie verf. Deze rode kleur zal zichtbaar blijven als achtergrond voor brede banen van verschillende kleuren. Daarna maakt men – meestal met balpen – een schets van de aan te brengen beeltenis.

Wij hadden een aantal doeken op voorraad maar helaas zijn we inmiddels bijna uitverkocht vandaar dat we u maar 4 doeken kunnen laten zien.

 

Dit jaar niet naar het buitenland maar toch iets doen..............bezoek onze workshops beeldhouwen in steen

of ga hier direkt naar de stenen beelden / tuinbeelden van steen

 

Call to action

Contact

Al de tuinbeelden, sokkels en zuilen, beeldhouwsteen en beeldhouwgereedschap vindt u in onze
Beeldentuin B&N,
Beekbergerweg 21,
7371EV Loenen op de Veluwe

Voor de openingstijden zie Verkooppunten

Neem contact op