Beeldhouwsteen

Op deze pagina geven wij u algemene informatie over de beelhouwsteen die wij verkopen in onze

Beeldentuin B&N 
te
Loenen (GLD)

of ga gelijk naar ons beeldhouwgereedschap

beeldhouwsteen serpentijn albast seleniet zeepsteen

onze beeldhouwsteen in vogelvlucht

In vogel vlucht hebben we de volgende beeldhouwsteen te koop en ruim voorradig. Ook voor uw handgereedschap, sokkels, workshops beeldhouwen kunt u bij ons terecht.

Uit India diverse kleuren zeepsteen, albast wit en blauw uit Spanje, wat Kisii uit Kenia, wat chinees groen en rose, lekker zachte braziliaanse speksteen in diverse kleuren en uiteraard serpentijn , opaal, cobalt , butter jade en springsteen uit Zimbabwe. Alleen afhankelijk van de aanvoer soms meer of minder van een bepaalde soort.

De tuin B&N te Loenen op de Veluwe is ieder weekend geopend. Ook doordeweeks bent u van harte welkom om steen of gereedschap te kopen maar dan wel eerst even bellen of we in de buurt zijn op 06 193 983 63 of mail ons uiteraard. In de zomermaanden zijn we iedere dag, behalve de maandagen, aan het beeldhouwen in ons eigen atelier. Kom dus gerust eens langs voor de gezelligheid maar iets kopen mag uiteraard ook 🙂 .

Een kort woord vooraf....... Om het eerlijk te zeggen, we snappen steeds minder van steen. Iedere keer als je denkt het eindelijk te weten komt er weer een nieuwe lading steen aan die uit een mijn komt van bijvoorbeeld Opaal ( bij Chiweshe, Zimbabwe) en dan blijkt het weer een iets andere steen te zijn dan de vorige levering. Dat is de natuur zeggen we dan maar tegen onze klanten. En dat is ook zo. De natuur maakt niet "dit of dat" nee, dat "ontstaat gewoon zoals het komt". Afhankelijk van wat er, soms miljoenen jaren geleden, op "die plek" voor specifieke druk en / of hitte was. Wat er op die plek van de huidige mijn gebeurt en of gevallen is vinden wij  nu terug in onze stenen. Dat kan harder / zachter / gelaagder zijn of anders van kleurschakering etc. dan wij gewend zijn van "die" steen. De onderstaande beschrijvingen zijn dus slecht als gemiddelde te gebruiken.

De hardheidsschaal van Mohs is een schaal van 1 tot 10, die de relatieve hardheid van een mineraal aangeeft. De schaal werd ontwikkeld door Friedrich Mohs. Hardheid valt te bepalen door te zien welke stof de andere een kras kan toebrengen. De hoogste waarde is 10, die wordt toegekend aan diamant. Met een diamant kan dus iedere andere stof gekrast worden. 

Mohs selecteerde tien welbekende mineralen voor zijn schaal, maar bij latere metingen bleek dat zijn schaal niet lineair is. Men kan namelijk in een laboratorium ook een absolute hardheid bepalen. Maar als indicatie wordt hij vaak gebruikt.

Zachte beeldhouwsteen

Soapstone als in bovenstaand schema staat noemen wij zeepsteen of speksteen

Beeldhouw steen uit Brazilie / speksteen
- euro 2,50/kg
prima steen voor beginners en mensen die niet zoveel kracht in de handen meer hebben. Maar ook gevorderden waarderen deze steen nog steeds!
veelal bruine zeepsteen / speksteen, maar ook met zwarte spikkels of groen accenten - soms zelfs bijna volledig licht groen of gemarmerd.

Middel zacht / harde beeldhouwsteen

Deze Beeldhouw steen Uit India / speksteen -
euro 2,50/kg
Niet zo zacht is als de Braziliaan maar toch redelijk gemakkelijk te bewerken alleen helaas soms erg breuk gevoelig. Het is verstandig snel te gaan raspen ipv hakken.
Allerlei kleuren zoals licht groen / donker groen, toont zwart / Rood / een mix kleur van licht bruin met geel, rode vlekken.
Beeldhouwsteen Uit China - euro 2,50/kg
Soms is het verstandig om alleen maar te raspen soms staat de steen toe dat je een beetje hakt. Maar altijd wel erg mooi om de kleuren die tevoorschijn komen na het polijsten / bewerken............
Roze en licht groen doorschijnend.
Zwart / wit en donker met lichtgroen


Beeldhouw steen Uit Spanje
- euro 2,50/kg
de alom bekende en gewaardeerde Albast / Alabaster mag uiteraard niet ontbreken. Mohs ca 2. Door zijn gelaagdheid / breukvlakken soms iets lastiger te bewerken maar ook weer fameus om zijn kleuren en soms "doorschijnendheid"
In de kleuren wit, blauw en champagne voorradig. Soms als wit / gewolkt wit / doorschijnend. We hebben altijd een paar duizend kg "brokken" en een enkele gezaagde kolom of plak.
Wilt u een specifieke soort stem het even af.

Blauwe albast is harder dan wit

Vaak hebben we ook wel wat stukken zwarte albast en campagne albast
Beeldhouwsteen Kisii
Van de bekende Kisii uit Kenia hebben wij alleen nog een paar rest stukken liggen om eens te proberen. Mohs 2-2,5
Het heeft een zeer mooie kleur en is mooi glad te maken maar ook een lastige steen omdat hij "onverwachts" een verkeerde kant op kan breken............Maar met wat ervaring ( en oefening ) is het resultaat wel verbluffend! U kent deze steen vaak van de beeldjes zoals bijvoorbeeld de wereldwinkel veel verkoopt. Tijdens de workshops gebruiken we deze steen niet meer.
middel zachte / harde beeldhouwsteen
Steatiet, is een andere naam voor een zachte steen. Talk, Moh ca 2 Veelal wordt deze steen als Fruit serpentijn verkocht. Wij halen deze steen uit de regio KweKwe en Nyamuzizi waarvan de KweKwe de zachtste is maar ook wat meer breukvlakken heeft. De kleuren zijn echter prachtig. Als je met die soorten werkt voel je het gelijk aan je handen die lekker zacht worden van de talk. De echte talk soorten hebben wij alleen uit Brazilie. Zie verder onder fruit serpentijn

Opal, moeten we nog iets uitleggen over deze zalige steen?? Zowel beginners als zeer gevorderden werken hier immers zeer graag mee. Maar pas op: Opal is er in verschillende "gedaantes"! Wij hebben een "middel harde" liggen omdat wij ook graag zien dat redelijke beginners ermee uit de voeten kunnen maar opal kan ook in hardere gedaantes voorkomen.


De "gewone"opaal.

Licht tot donker groen maar meestal met licht gele lijnen / vlekken.

Bij onze collectie tuinbeelden vindt u vele voorbeelden

Inmiddels hebben wij ook altijd een voorraad "spotted opal" waarvan de kleur soms richting blauw / groen gaat.


   Het bruin op de linkerfoto    is uiteraard de

   buitenste schil

Lemon is bijvoorbeeld behoorlijk harder maar soms zitten er ineens weer zachte stukken in / tussen. Ook zitten er vaker 

breuklijnen in maar als je ze voorzichtig benaderd blijft het vaak wel heel. Lemon opal heeft een heel specifieke schitterende kleur en wordt ook wel glas opaal gen
oemd omdat het "dat groenige" heeft

Deze foto's doen de steen geen recht.
In het echt vinden wij de steen, zeker de linker, veel mooier. Licht inval doet veel bij deze steen.

Middelhard voor euro 2,50beeldhouwsteen Rapoko Zim
Rapoko uit Zimbabwe
Fruit serpentijn, ja we zeggen half hard - maar sommige zijn beduidend zachter maar ook harder. Fruit serpentijn is er in vele verschijningsvormen en kleuren. Soms lastig te verwerken door zijn breuk lijnen / verschillende compartimenten / verschillende hardheden in 1 stuk steen. Maarrrrrrrrrrrrr werkelijk te mooi om waar te zijn als u het vorm kunt geven en dat is velen voor u gelukt.
Daar wij ze zelf bij de mijn halen weten we ook de origin van de steen. Vandezelfde mijn betekent vaak dezelfde kleur / structuur maar zonder garantie

KweKwe steen

Nyamuzizi

Cobalt, Schitterende kleur paars met soms veel, soms weinig hele lichte groen tinten. Soms is de steen erg gelaagd. Onze huidige voorraad is dat gelukkig niet en is zeer goed te hakken. Wel is deze steen wat harder en zijn we het niet eens met de schaal Mohs. Eerder Mohs 5-6. Sommige stenen bevatten veel ijzer. De steen is tot nu toe altijd duidelijk harder dan opaal. We zouden hem daarom eerder onder hard vermelden eerlijk gezegd. Maar de volgende levering is misschien weer heel anders van structuur dus let op.

Hardere Beeldhouwsteen
Zwart serpentijn, de kenners weten het wel en als u geen kenner bent raden wij u aan een andere steen te kiezen..............Mohs 5.  Zwart serpentijn komt van diverse regio's waaronder Tengenenge. Zwart serpentijn is soms niet "echt" zwart maar eerder gevlekt zwart, zwart / bruin of soms ( zoals uit Tengenenge) met rode lijnen.  Een te harde steen voor beginners maar een prima "opstap" voor de gevorderden naar de echte harde stenen. Wij hebben op dit moment een zwarte serpentijn die bij het bewerken een groenachtige kleur heeft maar als je hem goed polijst wordt hij werkelijk diep zwart.

Ook nieuw en erg mooi vinden wij de witte opaal / en rode opaal,kan echter behoorlijk hard zijn.
Harde Beeldhouwsteen
Luipaard / Leopard steen

Zit qua hardheid tussen de zwarte serpentijn en de echt harde Springstone.
Uitzonderlijk mooie steen om mee te werken - toont soms wat gelaagd maar hakt toch goed weg.  

Wij hebben op dit moment diverse varieteiten liggen - gevlekt maar ook gestreept. In de huidige voorraad zitten ook erg harde stukken hebben we ontdekt maar wel errug mooi.

Springstone, Deze steen dankt zijn naam als serpentijnsteen aan zijn hardheid. Een beitel krijgt er moeilijk vat op en springt weg. Uiteraard dus ongeschikt voor beginners - niet doen jongens, niet stoer proberen te zijn dat is zonde en frustrerend. Maar vele dames hebben hier uiteraard als ervaren hakkers mooie resultaten mee behaald. Het zit zeker niet altijd in de kracht maar veel meer in de juiste techniek, gereedschap en ervaring om tot een mooi resultaat te komen. De kleur is uiteraard diep zwart, vaak met een "mooie roestbruine schil".
Verdiet,

De hardste steen die wij op voorraad hebben. Alleen te gebruiken door de echte experts.Vandaar dat we ook altijd slechts een kleine beperkte voorraad hebben liggen. Ook de mijn waar deze steen vandaan komt ( Concession, een andere mijn is in Congwe - beide in Zimbabwe) raakt uit geput en levert slechts weinig steen per maand. Wil u deze steen echt hebben - of in grotere stukken - dan moet u ze ruim van te voren bestellen.
Houdt u dit in de gaten, we zijn ook bezig om onze hand te leggen op wat zachtere verdite stenen uit een andere mijn. In Zuid Afrika komt Verdite voor in o.a Nelspruit - Mpumalanga district maar ook meer zuidelijk in de West Kaap. We weten echter nog niet of deze steen interessant wordt - de logistieke kosten zouden wel eens te hoog kunnen zijn. Het interessante van deze verdiet is de Mohs 5 indicatie !

Butter Jade ( euro 3,50/kg)

Volgens ons verder nog niet verkrijgbaar elders in Nederland.  
Het is een harde steen en lastig te bewerken door zijn lagen structuur. Proberen maar? Als u alleen met handgereedschap werkt zal het vijlen / raspen worden. Wij gebruiken liever de haakse slijper om de vorm erin te brengen en dan bijwerken (dremel ?) anders breekt de steen gegarandeerd. We hebben wat voorbeelden staan in onze winkel waar mensen altijd direkt naar kijken door de schoonheid van de steen.
Call to action

Contact

Al de tuinbeelden, sokkels en zuilen, beeldhouwsteen en beeldhouwgereedschap vindt u in onze
Beeldentuin B&N,
Beekbergerweg 21,
7371EV Loenen op de Veluwe

Voor de openingstijden zie Verkooppunten

Neem contact op